Friday, April 12, 2024

Započeli “Dani fra Ivana Frane Jukića” u Banjaluci

NaslovnaKnjiževnostKnjiževne vijestiZapočeli "Dani fra Ivana Frane Jukića" u Banjaluci

Jučer 17. listopada 2023. u prostorijama Narodne i sveučilišne  biblioteke Republike Srpske otvorena je trodnevna manifestacija “Dani fra Ivana Frane Jukića” u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak Banja Luka, koja ove godine obilježava petu obljetnicu. Uvertira u dane manifestacije koji predstoje bilo je predavanje prof. dr. Stipe Botice na temu “Rukopisne zbirke Matice hrvatske iz Bosne i Hercegovine”.

Nazočnima se u ime domaćina  obratila i direktorica biblioteke Ljiljana Petrović Zečić, koja je u svom obraćanju pohvalila rad Napretkove banjolučke podružnice i iskazala radost što su se  ovogodišnji Jukićevi dani upriličili  upravo u prostorijama Narodne i sveučilišne biblioteke, ukazujući na poveznicu između Jukića kao zagovaratelja osnivanja biblioteka i njega kao spisatelja.

U svom obraćanju predsjednica Napretkove banjolučke podružnice Ružica Grozdić Ševarika ukazala je na Jukića kao na putokaz koji trebamo slijediti, jer je on neznanje smatrao najvećim neprijateljem, a napredak  Bosne i Hercegovine vidio samo u cjeloživotnom stjecanju znanja i prijateljskom odnosu između naroda. Manifestaciju je otvorio dopredsjednik Republike Srpske dr. Davor Pranjić koji je i generalni pokrovitelj manifestacije.

U svom govoru je istaknuo važnost održavanja manifestacija koji imaju za cilj podizanje svijesti  o značaju djela fra Ivana Frane Jukića za Banju Luku i regiju, kao i očuvanju hrvatske i katoličke baštine na teritoriju grada. Pored dopredsjednika dr. Pranjića,  manifestaciji su prisustovali  Generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić, dekan banjolučkog dekanata vlč. Vladislav Žarko Ošap, vikar banjolučke katedrale vlč. Pero Ivan Grgić, vikar samostana Petrićevac fra Tomislav Svetinović, šefica Odsjeka za kulturu, socijalnu zaštitu, udruženja građana i vjerske zajednice u Gradskoj upravi Banja Luka Nevena Blagojević Podrić te mnogi drugi  predstavnici iz kulturnog i političkog života grada Banjaluke.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PREPORUČENI ČLANCI