Friday, April 12, 2024

U Odžaku otvorena Napretkova izložba “Stećci-svjetska baština UNESCO-a”

NaslovnaLikovna umjetnostLikovne vijestiU Odžaku otvorena Napretkova izložba “Stećci-svjetska baština UNESCO-a”

Odžak, 24. 10. 2023. – Izložba „Stećci svjetska baština Unesco-a“ upriličena je u ponedjeljka u Pastoralnom centru Odžak organizaciji HKD NAPREDAK Podružnica Odžak, Župe Glavosjeka svetoga Ivana Krstitelja Odžak i HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

Na ovoj jedinstvenoj izložbi predstavljene su umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima, na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku. Putujući kroz Mostar, Fojnicu, manastir Žitomislić, Vitez, Novi Travnik, Široki Brijeg, Sarajevo i Zenicu, izložba je, zahvaljujući Napretku, stigla u Odžak.

Don Ivan Dragičević, Ante Vujnović i preč. Ilija Okić

Na početku otvorenja izložbe u ime organizatora nazočnima se pozdravnim riječkima obratio don Ivan Dragičević, dopredsjednika HKD Podružnice Odžak i član Stegovnog suda HKD Napredak i preč. Ilija Orkić, župnik župe Odžak i dekana doborskog dekanata.

Predstavljač izložbe Miroslav Landeka osobno nije mogao biti nazočan na njezinu otvorenju, a njegov osvrt pročitala je Žaklina Pirkl Ivanković, članica Nadzornog odbora HKD Napredak Podružnice Odžak.

– Sve fotografije koje su pred vama upotpunjene su detaljnim tekstualnim objašnjenjima na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku”, napisao je Landeka. Istaknuo je kako je cilj izložbi približiti građanima BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a potom i šire, kulturnu baštinu i umjetničku vrijednost stećaka. “Izložbom se želi utjecati na turističke organizacije da u svoje ponude uvrste obilazak stećaka kao i utjecati na lokalne vlasti kako bi ih potaknuli na što bolju zaštićenost ovih područja, što kvalitetniju promociju i obilježavanje” naglasio je o

O stećcima, našoj povijesti ali i baštini koja nam je ostavljena na čuvanje, njegovanje i prenošenje te o izložbi  govorio je član HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Ante Vujnovića, magistar arheologije i povijesti, inače trenutno je doktorand arheologije na Univerzitetu u Sarajevu.

On je podcrtao kako se stećci, kao fenomen srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u BiH pojavljuju u 12. stoljeću i traju otprilike sve do dolaska Turaka u BiH, negdje od kraja 15. i početka 16. stoljeća. “Za sada je zabilježeno negdje oko 70 000 stećaka na području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Naravno, to nije konačan broj s obzirom na to da su zadnja prebrojavanja bila 60-tih godina 20. stoljeća. Također, postoje određene nekropole i stećci kao pojedinačni spomenici koji su pronađeni, a nisu ubilježeni u arheološke leksikone BiH” , kazao je između ostalog Vujnović.

Glede motiva na stećcima, istaknuo je kako se raspoznaju svjetovni, religiozni simboli i ostali ornamenti koji se međusobno prepliću i upotpunjuju.

Uz 13 fotografija stećaka predstavljenih na izložbi  nalazi se fotografija stećka, koji je krasio naslovnicu Napretkova lista Stećak,čiji se prvi broj pojavio 1. siječnja 1994. kao mjesečnik za kulturu i društvena pitanja. Bio je dobitnik i prestižne međunarodne nagrade Pierre-Chevalier. Napretkov kalendar s motivom stećaka za 2019. pripremili su i urednički osmislili prof. dr. Miroslav Palameta te Miroslav Landeka, po čijoj zamisli i realizaciji je i nastala ova izložba, dok je fotografije, produkciju i post produkciju radila dizajnerska kuća SMART/RAGUŽ&BARBARIĆ DESIGN iz Mostara. Tisak fotografija i panela veličine 100×100 cm uradila je grafička industrija Suton d.o.o Široki Brijeg.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici glazbene škole, Janja Pandurević skladbom Tekle Badarzevske – Baranovske – Sluškinjina molitva te  Sara Radić, koja je odsvirala španjolski ples Fandango u aranžmanu Raifa Husičića

Voditeljica programa Jelena Jurišić na kraju je zahvalila organizatorima Podružnici HKD Napredak Odžak i Župi Odžak, HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, te  Landeki i Vujnoviću kao i svima koji su u ponedjeljak večer došli i upoznali novi bogati kutak naše povijesti i prošlosti.

Izložba  staje otvorena još tri tjedna i to na dvije lokacije. Prve dane će izložba biti izložena u Pastoralnom centru, a kasnije u prostorijama kapelice.

HKD Napredak podružnica Odžak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PREPORUČENI ČLANCI