Friday, April 12, 2024

U Napretkovom kulturnom centru otvorena izložbe slika Ane Guberine iz ciklusa „Metamorfoze“

NaslovnaLikovna umjetnostU Napretkovom kulturnom centru otvorena izložbe slika Ane Guberine iz ciklusa „Metamorfoze“

U četvrtak, 28. rujna 2023. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu svečano je otvorenje izložbe radova iz ciklusa „Metamorfoze“, renomirane hrvatske slikarice Ane Guberine.

Na početku programa sve prisutne u ime Napretka i Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu pozdravio je  prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak i dopredsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu. U svom govoru naveo je ulogu Napretka u promicanju kulturnih i znanstvenih dostignuća, što je uz stipendiranje nadarenih studenata i glavna zadaća društva u njegovoj bogatoj povijesti.

O izložbi djela Ane Guberine iz novog ciklusa „Metamorfoze govorio je Marito Mihovil Letica, ugledni  književni i likovni kritičar, magistar filozofije i religologijeje. U svom govoru Letica je rekao: Slike Ane Guberine govore o metamorfozama koje svoj vrhunac i konačni cilj postižu u metamorfozi uskrsnuća, u preoblikovanju smrti u život, propadljive materije u životonosni duh. Najveća je metamorfoza prijelaz iz nepostojanja u postojanje, iz smrti u život, pri čemu neživo i podložno propadanju biva prodahnuto životonosnom i besmrtnom dušom kao formom tijela – a to se dogodilo u činu Isusova uskrsnuća. Uskrsnuće je radikalna pretvorba u kojoj Bog čovjeku daruje nova svojstva. Apostol Pavao u Prvoj poslanici Korinćanima kaže: „Tako i uskrsnuće mrtvih: sije se u raspadljivosti, uskršava u neraspadljivosti; sije se u sramoti, uskršava u slavi; sije se u slabosti, uskršava u snazi; sije se tijelo naravno, uskršava tijelo duhovno“ (1 Kor 15,42-44). U metamorfozi uskrsnuća, gdje uskrsnuće natkriljuje sve metamorfoze, pri čemu ne uskršava samo duša nego i tijelo, metamorfoza tame nepostojanja u svjetlo života vječnoga.“

Na početku i na kraju službenog dijela programa renomirani Ansambl barokne glazbe Responsorium izveo je dvije skladbe iz svog programa, a slikarica Ana Guberina zahvalila je organizatorima zagrebačke izložbe Hrvatskom kulturnom društvu Napredak i Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu gdje je izložba i postavljena.

Slikarica Ana Guberina zahvalila je organizatoru izložbe u Zagrebu, ne krijući svoje zadovoljstvo organizacijom i ulogom Napretka u promicanu likovne umjetnosti.

Uz veliki broj ljubitelja slikarstva, likovnih umjetnika i kritičara, na otvorenju je prisustvovao i Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak koji, ne krijući zadovoljstvo realiziranom izložbom u Zagrebu, pozvao je umjetnicu Anu Guberina da u narednoj godini svoju izložbu priredi i u Mostaru.

Ana Saban Guberina, magistra likovne umjetnosti, živi i radi u Zagrebu. Likovnu umjetnost je magistrirala na Arhause – College of Visal Arts u Ljubljani 2017. godine. Slikarstvo je diplomirala u klasi profesora Dine Trtavca 1996. U Zagrebu. Studijski je boravila u Hamburgu, Studio Roecke, u Los Angelesu, UCLA i Cité internationale des arts u Parizu. Gimnaziju je pohađala u Splitu i Zagrebu.

Do sada je izlagala na četrdeset samostalnih izložbi, više od stotinu skupnih izložbi te je sudjelovala na brojnim umjetničkim projektima u zemlji i inozemstvu. Godine 2019. u nakladi AGM izdana joj je likovna monografija autorice Ive Körbler.

Nositeljica je priznanja i nagrada, a djela joj se nalaze u galerijama i privatnim zbirkama suvremene umjetnosti.

Izložba je otvorena svakog radnog dana od  28. rujna do 6. studenoga 2023. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1 u terminu od 10 do 17 sati.

HKD Napredak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PREPORUČENI ČLANCI