Thursday, February 29, 2024

SARAJEVO: U Galeriji MAK otvorena Napretkova izložba “Stećci-svjetska baština UNESCO-a”

NaslovnaLikovna umjetnostSARAJEVO: U Galeriji MAK otvorena Napretkova izložba “Stećci-svjetska baština UNESCO-a”

Napretkova izložba pod nazivom “Stećci – svjetska baština UNESCO-a”, otvorena je u ponedjeljak 3. svibnja 2023. godine u Galeriji “MAK” Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu u organizaciji Središnje uprave HKD Napredak i Ministarstva kulture i sporta Sarajevske županije, a u okviru programa manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”.

Nazočnima se na samom početku obratila i poželjela im srdačnu dobrodošlicu u ime Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH direktorica Šejla Šehabović.

Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj su predstavljene umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Izložba je svoje putovanje započela u Mostaru u proljeće 2021. godine na „Napretkovom tjednu kulture“, nakon čega je bila predstavljena u Fojnicu, Muzeju Žitomislić, Vitezu, Novom Travniku i Širokom Brijegu.

– S ovim projektom željeli smo afirmirati internacionalnu i prekograničnu suradnju i kulturnu povezanost te promovirati zajedničku kulturnu baštinu ali isto tako cilj njome osnažiti i potaknuti daljnju zajedničku suradnju, rekao je Landeka i pojasnio da je upravo zbog toga ovaj projekt dobio i potporu Federalnog ministarstva kulture i športa FBiH.

Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak

Uz 12 fotografija stećaka nalazi se prekrasna fotografija stećka, koji je krasio naslovnicu lista “Stećak”. A prvi broj pojavio se 1. 1. 1994. godine kao mjesečnik za kulturu i društvena pitanja. Bio je dobitnik i prestižne međunarodne nagrade ”Pierre-Chevalier”.

– Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku – kazao je dopredsjednik HKD-a Napredak Miroslav Landeka.

Cilj izložbi je, kako je istaknuo Landeka, približiti građanima BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a potom i šire, kulturnu baštinu i umjetničku vrijednost stećaka. Izložbom se želi utjecati na turističke organizacije da u svoje ponude uvrste obilazak stećaka kao i utjecati na lokalne vlasti kako bi ih potaknuli na što bolju zaštićenost ovih područja, što kvalitetniju promociju i obilježavanje, dodao je.

Povjesničar i arheolog te ravnatelj Federalnog zavoda za zaštitu spomenika Ante Vujnović kazao je kako se stećci, kao fenomen srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u BiH pojavljuju u 12. stoljeću i traju otprilike sve do dolaska Turaka u BiH, negdje od kraja 15. i početka 16. stoljeća.

Ante Vujnović, povjesničar i arheolog

– Za sada je zabilježeno negdje oko 70.000 stećaka na području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Naravno, to nije konačan broj s obzirom na to da su zadnja prebrojavanja bila 60-tih godina 20. stoljeća. Također, postoje određene nekropole i stećci kao pojedinačni spomenici koji su pronađeni, a nisu ubilježeni u arheološke leksikone BiH – istaknuo je Vujnović.

Govoreći o motivima na stećcima, Vujnović je istaknuo kako se raspoznaju svjetovni, religiozni simboli i ostali ornamenti koji se međusobno prepliću i upotpunjuju.

On je podsjetio kako su Napretkov kalendar s motivom stećaka za 2019. pripremili i urednički osmislili prof. dr. Miroslav Palameta, nekadašnji predsjednik Napretkove glavne podružnice u Mostaru te Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak i aktualni predjsednik Napretkove Glavne podružnice u Mostaru, po čijoj zamisli je i nastala ova izložba, dok je fotografije, produkciju i post produkciju radila dizajnerska kuća SMART/RAGUŽ&BARBARIĆ DESIGN iz Mostara. Tisak fotografija i panela veličine 100×100 cm uradila je grafička industrija Suton d.o.o Široki Brijeg.

Miroslav Landeka, Sanjin Kodrić, Ibrahim Spahić i Darijo Đopa

Otvorenju izložbe, između ostalih, nazočili su: predsjednik BZK Preporod prof. dr. Sanjin Kodrić, vlč. Božo Odobašić, Ibrahim Spahić, predsjednica HKD Napredak podružnica Fojnica Ljiljana JurakDragana Poljo Radić, voditeljica stručne službe HKD Napredak, tajnik u stručnoj službi Igor Čuljak, voditelja Napretkove knjižnice Dario Đopa  i drugi.

Za izložbu je tiskan i katalog kojeg je dizjanirao akademski slikar Željko Koren, član Uprave HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija 2009. godine nominirale su stećke kao zajedničko naslijeđe za upis na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Odbor UNESCO-a je prihvatio 15. srpnja 2016. godine uvrštavanje stećaka na popis zaštićene svjetske baštine. Na popisu se nalazi 30 nekropola, od kojih su 22 u BiH, po tri na području Srbije i Crne Gore te dvije u Hrvatskoj.

Izložba će biti otvorena do ponedjeljka 8. svibnja, a svi koji žele pogledati virtualnu izložbu stećaka koju su uradili Igor Šutalo i Miroslav Landeka mogu to učiniti na sljedećoj poveznici: https://youtu.be/N24H3V6SBwI

HKD Napredak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PREPORUČENI ČLANCI