Tuesday, July 5, 2022

Revija nagrađivanih studentskih filmova u Art bioskopu Banskog dvora

NaslovnaFilmFilmske vijestiRevija nagrađivanih studentskih filmova u Art bioskopu Banskog dvora

U Art bioskopu Banskog dvora 17. maja (ponedjeljak) 2021. godine u 19.00 časova biće održana REVIJA NAGRAĐIVANIH STUDENTSKIH FILMOVA. Ovaj događaj organizovan je u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za ovaj programski sadržaj ograničen je na 20 posjetilaca. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Posjetioci će biti u prilici da pogledaju pet filmova: animirani film SUŽANj (trajanje: 8’43”) koji je režirao Igor Đurić, dokumentarni film KORIJENI (trajanje: 16′ 00”) u režiji Stefana Tomića, dokumentarni film ZAŠTO MAMA VAZDA PLAČE (trajanje 15’38”) u režiji Karmen Obrdalj, kao i kratki igrani film NISAM OVDJE (trajanje: 21’25”) za koji režiju potpisuje Sara Radusinović i kratki igrani film IZA PLANINE (trajanje: 22’18”) u režiji Boška Krljaša.

-Saradnja između Akademije umjetnosti i Banskog dvora je izuzetno značajna za naše studente u smislu prezentacije njihovih umjetničkih radova javnosti. U programu Banskog dvora zastupljeni su studijski programi likovne i muzičke umjetnosti, kroz studentske izložbe i koncerte, a sada će prikazivanjem najboljih studentskih filmova biti zastupljen i Studijski program dramskih umjetnosti – rekla je Dragana Purković Macan, dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

O FILMOVIMA:

SUŽANJ – animirani film, režija i animacija Igor Đurić

O filmu:
Na osamljenom otoku pojavljuje se nepoznati objekt. Njegov vlasnik dobiva
moć da mu se ispune želje. Ali, uz veliku cijenu.

O autoru:
Igor Đurić je diplomirao na smjeru za animirani film na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Kao samostalni animator iilustrator učestvovao na više projekata u oblasti animiranog i igranog filma.

Filmografija:
„Sužanj“ kratkianimirani film, 2020 (režiser);
„Zajedno„ kratkianimirani film, 2018 (korežiser)
„Reunion“ kratkianimirani film, 2017 (korežiser)

KORIJENI – dokumentarni film, režija Srefan Tomić

O filmu:
Dok odlazim kod bake da joj pomognem da obere lješnjake, sjećanja iz djetinjstva me preplavljuju. Posao nije težak ali misli dok radim jesu. Moram se suočiti sa traumama koje me proganjaju i imati jedan posljednji, iskren razgovor, sa dragom osobom koju sam tragično izgubio.

O autoru:
Stefan Tomić, student je četvrte godine FTV Režije na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci. Do sada je snimio šest kratkih igranih filmova i jedan kratki dokumentarni film. Kreativni je autor svih svojih radova u pogledu pisanja scenarija, razvijanja ideja, režiranja i rada kao direktor fotografije. Primio je nagradu za najuspješnijeg studenta treće godine Dramskog odsjeka Akademije umjetnosti u 2019. godini.
Takođe, 2019. godine, učestvovao je u projektu pod nazivom “Nature in frame” kao član medija tima. Projekat je ko-finansiran između Evropske Unije i Erasmus+ programa, a projekat se održao u Seuti (Afrika). Osvojio prvu nagradu na konkursu za najbolji scenario Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za film „Kuća ima rogove“, koji bi uskoro trebalo da doživi svoju premijeru.

Filmografija:
„Ana“ , kratki igrani film, 2020
„Korijeni“, kratki dokumentarni film, 2020
„Naš se dim vije ka nebu“ kratki igrani film, 2019
„Diplomat“, kratka dijaloška scena, 2019
„Test“, kratka dijaloška scena, 2018
„Zora“, kratki igrani film, 2018
„Štrudla“, kratki igrani film, 2017
„Kuća ima rogove“, kratki igrani film

ZAŠTO MAMA VAZDA PLAČE – dokumentarni film, režija Karmen Obrdalj

O filmu:
“Dovoljno mi je bilo misliti i dan i noć o tebi.”
Film prati Enu, koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadnijem mjestu na svijetu – zaraćenoj Bosni i Hercegovini. Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva; Pustograd prisjeća skoro nemoguće ljubavi njenih roditelja. Kada je počeo rat u Mostaru, Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd gdje Enin otac biva odveden u zatočeništvo.
Ena i njena majka ostaju izgubljene same u svijetu. Žive u strepnji ne znajući je li njihova druga polovica mrtva ili živa. Šest mjeseci nakon odlaska Eninog oca, Ena i majka dobivaju prvo pismo. Pismo dolazi neadresirano, nepoznatim putevima. Tada počinje njihovo razmjenjivanje pisama; prolaze mjeseci kada se ne čuju, dok Ena i majka sve vrijeme strepe za njegovim životom.

Produkcija: Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci
Glas:Fatima Kazazić
Reditelj: Karmen Obrdalj
Direktor fotografije: Jana Vuković
Montaža: Aleksandar Jurić
Kompozitor: Josip Paradžik
Prevod: Ivan Granić

O autorki:
Karmen Obrdalj rođena je 1999. godine u Splitu. Snimila je šest igranih kratkih filmova, jedan kratki dokumentarni film, te jedan spot. Njeni filmovi su prikazivani na festivalima kao što su Visions du Reel, Motovun Film Festival, Dukafest, Mostar Film Festival, West Herzegovina Fest itd. Autorica je svih svojih snimljenih filmova kao redteljka i scenaristkinja.
Na Mostar film festivalu 2019. godine nagrađena je “nagradom za najbolji studentski film” za dokumentarni film “Zašto mama vazda plače?” Isti dokumentarni film se našao na festivalu Visions du Reel u Media Library selekciji. Redovan je student Filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Radi kao asistent režije na seriji “Hotel Balkan” u Bosonoga produkciji. U svojim filmovima bavi se problemima odrastanja, ljubavi, disfunkcionalnih odnosa i seksualnosti.

NISAM OVDJE – kratki igrani, režija Sara Radusinović

O filmu:
Mladoj Seleni prelazak iz adolescencije u odraslost nije nimalo lak. Bez novca i posla, ona i dalje živi s majkom u svom rodnom gradu, a s brigama se nosi na sebi tipičan, kaotičan način. Film je u Sarajevu osvojio Posebnu nagradu žirija.

O autorki:
Sara Radusinović rođena 20.09.1994. godine u Banjaluci. Pohađala srednju Umjetničku školu, koju završava 2013. godine u Banjaluci. Godine 2015. upisuje Akademiju Umjetnosti u Banjaluci, smjer Filmska i TV režija, na klasi profesora Predraga Velinovića. Svoju kreativnost počinje ispoljavati ( izražavati ) od malena, kroz ljubav prema muzici ( četiri godine gitare u osnovnoj muzičkoj skoli ) fotografiji, pisanju, tako da je odluka za upis na smjer Filmske i TV režije bila objedinjenje svih njezinih ljubavi, a posebno ljubavi prema filmu, koja se sa godinama najviše razvila.

Prva potvrda njenom radu u toku studija, je dokumentarni film “ Izgubljeni grad”, koji je napravila 2017. godine i koji je ostvario zapažene rezultate na regionalnim filmskim festivalima, kao sto su STIFF,OMLADINSKI FILM FESTIVAL, VIVA i SFF. Godine 2017.godine, kao jedini predstavnik studenata filmske i tv režije iz Bosne i Hercegovine odlazi u Teheran, Iran, na filmski festival Fajr film festival , u sklopu kojeg je prvi put organizovan Talent film kampus sa predstavnicima studenata filmske režije iz cijelog svijeta.
Njen film “Nisam ovđe” 2019.godine na 25. Sarajevo film festivalu osvaja Specijalnu nagradu žirija u konkurenciji BiH studentski film. Iste godine kao student četvrte godine volontira na projektu “Kosti” te zatim radi kao sekretarica režije i vođa statista na seriji “Hotel Balkan”.

IZA PLANINE – kratki igrani, režija Boško Krljaš

O filmu:
Ostati ili otići je aktuelno pitanje, pogotovo na Balkanu, a još češće za vrijeme rata. Nadija i Milutin gaje ideju da je život bajka,a ne gola istina.

O autoru:
Boško Krljaš rođen je 29.11.1996 u Sokocu na Romaniji. Student je četvrte godine Filmske režije na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci u klasi docenta Saše Hajdukovića i asistenta Marka Šipke. Do sada uradio tri kratkometražna igrana i jedan dokumentarni film, od čega se izdvaja kratkometražni film “Iza planine“ koji se prikazao na Motovun film festivalu i Festivalu Banjalučka ljetna scena. Radio je na Alternativnoj televiziji skoro čitavu prvu godinu fakulteta. Kao asistent režije učestvovao na filmu ”Kostakurta” Saše Karanovića, koji je imao nagrade na Sarajevo film festivalu i Kustendorfu. Takođe, radio na preko 15 kratkih studentskih filmova kao asistent režije. Režirao spotove za muzičke grupe, učestvovao u radu preko 10 reklama i komercijalnih videa i tako prošao kroz sve filmske sektore. Radi kao asistent režije na seriji ”Hotel Balkan” i promotivni film za grad Zagreb.

Izvor: JU Banski dvor – Kulturni centar

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PREPORUČENI ČLANCI