Wednesday, May 18, 2022

Predstavljena monografija “U službi Bogu i čovjeku”

NaslovnaKnjiževnostPredstavljena monografija “U službi Bogu i čovjeku”

MOSTAR – U sklopu Mostarskoga proljeća 2022. – XXIV. dana Matice hrvatske u Galeriji kraljice Katarine Kosača u srijedu večer predstavljena je monografija “U službi Bogu i čovjeku” koja govori o don Luki Brkoviću, svećeniku Vrhbosanske nadbiskupije.

Knjiga “U službi Bogu i čovjeku” izišla je u izdanju HKD Napredak 2021. godine, a priredili su je počasni predsjednik Napretka prof. dr. mons. Franjo Topić i Ljubomir Lukić.

Monografija prikazuje životni put don Luke Brkovića od rodnog Rostova, njegova obrazovanja u Đakovu, Sarajevu i Zagrebu te svećeničkog služenja od 1967. do 2017. godine u Tuzli, Sarajevu, Rankovićima, Solakovoj Kuli, Čajdrašu te ponovo u Sarajevu.

Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, don Luka Brković, mons. Ratko Perić i Ivan Vrljić

– Služba i djelo te praktično djelovanje svećenika don Luke Brkovića vezana je i za najveće kulturno udruženje u Hrvata – HKD Napredak čije smjernice i djelovanje je don Luka s osobitim ponosom propagirao, što se posebice odražavalo na potrebu ekumenizma i međusobnoga zajedništva u zlosretnim ratnim okolnostima – kazao je predstavljajući knjigu tajnik HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar Ivan Vrljić, prof.

Don Luka Brković, mons. Ratko Perić i Ivan Vrljić

– Cijeli autorov život je jedna velika i ogromna epopeja koja može stati u svega jednu glagolsku imenicu i dvije imenice, a to su služenje najprije Bogu, a zatim čovjeku. Sve ostalo je prazan papir na kojem životno iskustvo ispisuje nove stranice života i ljudske zbilje – naglasio je Vrljić.

O knjizi je govorio i biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski u miru mons. Ratko Perić osvrnuvši se na životni put don Luke Brkovića od sjemeništarca, bogoslova, kapelana, ekonoma Bogoslovije, župnika i danas umirovljenika.

Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, don Luka Brković i mons. Ratko Perić

Na kraju predstavljanja nazočnima se obratio i don Luka koji je srdačno zahvalio svima Matici hrvatskoj na pozivu da predstavi knjigu i u Mostaru te predstavljačima kao i izdavaču HKD Napredak, prisjetivši se i ovom prigodom riječi svoga oca Ive koji mu je već na Mladoj misi kazao: „Sine, evo Ti ovaj ručnik da brišeš znoj i suze zaplakanima i znojnima, ali nemoj da Tvoj Ivo čuje da je netko radi Tebe zaplakao“.

Don Luka Brković, autor knjige

Moderator predstavljanja knjige bio je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak.

Miroslav Landeka, moderator predstavljanja

Don Luka Brković, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, rođen je 14. veljače 1940. u mjestu Rostovo u općini Novi Travnik kao deseto od trinaestero djece u obitelji Ive i Ruže r. Marinčić. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu, Busovači i Bugojnu nakon čega se upisuje u Isusovačku klasičnu gimnaziju u Dubrovniku. Tijekom treće godine gimnazije Luka je pozvan na služenje obveznog vojnog roka.

Po povratku iz vojske upisuje filozofsko-teološki studij u Đakovu gdje ostaje do 1968. godine. U Strossmayerovu gradu zaređen je za svećenika 29. lipnja 1967. Nakon ređenja godinu dana pastoralno djeluje u župi Osijek-Retfala. Iste godine, 20. srpnja u rodnoj župi Rostovo slavi Mladu misu. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1982. diplomirao je filozofsko-teološki studij. Prva služba u Vrhbosanskoj nadbiskupiji povjerena mu je 1968. u župi Morančani kraj Tuzle gdje je djelovao kao župni vikar. Budući da je u Morančanima ostao bez putovnice na pet godina, nije mogao poći u Bruxelles, gdje je trebao voditi brigu za dušobrižništvo hrvatskih radnika u Belgiji i Nizozemskoj, kako je to ondašnja Biskupska konferencija Jugoslavije odredila. Nakon župe Morančani preuzeo je 1970. službu župnog vikara u župi Sv. Josipa na Marijinom Dvoru u Sarajevu. Tu je ostao dvije godine nakon čega ga je biskup pozvao da bude ekonom u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, koje je trebalo obnavljati.

Budući da mu je bilo onemogućeno poći u Rim na poslijediplomski studij, upisao je 1972. godine studij sociologije i filozofije na Filozofskom fakultetu sarajevskog sveučilišta, pri čemu mu je pomogao uvaženi profesor Esad Ćimić. Navedeni studij pohađao je do 1977. godine. Od 1982. do 1986. studira i na koncu magistrira psihologiju i pedagogiju po multidiscipliniranom programu UNESCO-a „Humanizacija među spolovima i odgovorno roditeljstvo“.

Nakon angažmana u Vrhbosanskoj bogosloviji 1978. odlazi na službu župnog vikara u Rankovićima, a zatim u Solakovu Kulu kraj Konjica gdje ostaje. Tamo je otkrio sedamnaest stoljeća staru baziliku i napravio filijalnu crkvu koju su ljudi generacijama željeli. Godine 1986. preuzima vođenje župe u Čajdrašu kraj Zenice. Tijekom 1990. zahvaljujući vlč. Luki obnavlja se rad HKD-a Napredak u Zenici te mu se u posjed vraća Hrvatski dom. Nakon aktivnog dušobrižničkog djelovanja u zeničkom kraju 1991. godine vraća se u Sarajevo gdje je imenovan župnikom u župi sv. Josipa na Marijin Dvoru i tu ostaje do 2017. godine. Tijekom 26 godina djelovanja vlč. Luka puno je toga učinio za ovu župu. Tijekom Domovinskog rata uspješno se nosio sa svim nevoljama pomažući sugrađanima bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Katehezama je pripravljao i krstio više od pet stotina odraslih osoba, najčešće rođenih u mješovitim brakovima. U crkvi Sv. Josipa organizirao je brojne glazbene koncerte i druge kulturne događaje. Po završetku Domovinskog rata aktivno radi na obnovi crkve sv. Josipa te pomaže smještaj i upis studenata na razne fakultete. Sudionik je brojnih kulturnih događanja diljem Bosne i Hercegovine. Bio je član Etičkog komiteta u Općoj bolnici „Abdulah Nakaš“ od 2012. do 2015. godine. Dobitnik je priznanja Općine Centar za izuzetan doprinos razvoju Općine Centar, grada Sarajeva te Bosne i Hercegovine. Dobitnik je zahvalnice HKD-a Napredak za obnovu podružnice u Zenici. Dana 20. srpnja 2017. proslavio je Zlatnu misu u Rostovu. Dana 13. kolovoza 2017. proslavio je više od 25 godina služenja na Marijin Dvoru i Zlatnu te oproštajnu misu u sarajevskoj crkvi Sv. Josipa.

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PREPORUČENI ČLANCI