Friday, April 12, 2024

Predstavljena knjiga ”Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave” autora dr. sc. Drage Martinovića

NaslovnaKnjiževnostKnjiževne vijestiPredstavljena knjiga ”Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave” autora dr. sc....

Široki Brijeg – 1. 7. 2023. – Knjiga ”Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave” autora dr. sc. Drage Martinovića održana je u subotu navečer u hotelu Park u Širokom Brijegu.

Knjigu su osim autora predstavili prof. dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagreba, prof. dr. sc. Ilija Musa s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, doc. dr. sc. Đorđe Obradović s Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku i Miroslav Landeka, savjetnik za odnose s javnošću u Gradskoj upravi Grada Mostara.

Miroslav Landeka, prof. dr. sc. Ilija Musa, moderatorica Ana Marija Dedić, autor dr. sc. Drago Martinović, prof. dr. sc. Božo Skoko, doc. dr. sc. Đorđe Obradović

Ova knjiga nastavak je višegodišnjeg Martinovićevog rada u području odnosa s javnošću, medija i lokalne samouprave. Devet godina bio je savjetnik za odnose s javnošću gradonačelnika Širokoga Brijega Mire Kraljevića, koji se obratio brojnim gostima na početku predstavljanja, a trenutno obnaša funkciju ravnatelja Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke.

“Prije desetak godina sam nakon doktorskog rada napisao jednu knjigu. Sada sam za stepenicu više još jednu knjigu o odnosima s javnošću s tim da sam ovoga puta obradio Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu”, rekao je za portal Jabuka.tv autor knjige dr. sc. Drago Martinović.

Drago Martinović

U sklopu knjige uradio je zanimljivo i opsežno istraživanje u jedinicama lokalne samouprave.

Prof. dr. sc. Božo Skoko sa Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu koji je i jedan od recezenata knjige istaknuo je da je posebna vrijednost knjige da daje koristan teorijski pregled i istodobno praktični uvid.

Prof. dr. sc. Božo Skoko

“Knjiga je iznimno korisna, informativna i sadržajna, pisana razumljivim i jasnim stilom, pa će nedvojbeno pronaći svoju publiku – ne samo među studentima i onima koji se bave odnosima s javnošću u lokalnoj samoupravi, već i među političarima općenito, kako bi postali svjesniji moći komuniciranja, kao i široj javnosti koja je sve svjesnija svoje moći utjecanja na političke odluke i oblikovanje svoje budućnosti”, rekao je između ostalog prof. Skoko.

Prof. dr. sc. Ilija Musa sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru je predstavljajući knjigu istaknuo da će knjiga biti od koristi kako studentima tako i praktičarima za odnose s javnošću.

Prof. dr. sc. Ilija Musa

Dr. sc. Đorđe Obradović, doc., sa Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku jedan od recezenata knjige je na poseban i na sebi svojstven način predstavio knjigu istaknuvši da posebnu vrijednost knjizi daje ”Pjesma jednom Brijegu” Antuna Branka Šimića u 10. poglavlju knjige u kojoj autor opisuje imidž Grada Širokog Brijega.

Dr. sc. Đorđe Obradović

Miroslav Landeka savjetnik za odnose s javnošću u Gradskoj upravi Grada Mostara je između ostalog rekao da knjiga spaja odnose s javnošću u BiH i Hrvatskoj.

Miroslav Landeka

-Drago u svom predgovoru kaže kako je ponajviše razmišljao kako napisati knjigu da ona bude prihvatljiva, razumljiva, korisna, dojmljiva i studentima i profesorima i djelatnicima u odnosima s javnošću u javnoj upravi.  To je najteže postići ali cijenim da Drago najvećim dijelom u tome uspio i uvjeren sam da će ova knjiga biti odličan kompas, orijentir, povoljan vjetar za plovidbu nemirnim morem za svakog službenika odnosa s javnošću u lokalnoj samoupravi u Bosni i Hercegovini, jer ovdje su odnosi s javnošću, usuđujem se reći iz svoje dugogodišnje prakse, bar za trećinu kompliciraniji nego igdje na svijetu”, kazao je Landeka.

Organizacija predstavljanja knjige bila je na vrhunskoj razini s eminentnim imenima iz područja odnosa s javnošću znanstvenicima i praktičarima, ali i s odličnom posjećenošću.

Program predstavljanja knjige vodio je Marinko Karačić, novinar i voditelj na Radiju Široki Brijeg, a moderatorica programa bila je Ana Marija Dedić, glavna urednica Radija Mostarska panorama.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Jelena i Marija Sesar.

Knjiga Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave napisana je na 264 stranice i kroz 10 poglavlja obrađuje teme definiranja odnosa s javnošću i lokalne samouprave, kriznu komunikaciju u jedinicama lokalne samouprave, online medije, internu komunikaciju, strateško komuniciranje, odnose s medijima, medije i participativnu demokraciju u jedinicama lokalne samouprave i imidž grada.

Nakladnici knjige Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave su: Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Hrvatska udruga za odnose s javnošću. Recezenti knjige su: prof. dr. sc. Najil Kurtić, prof. dr. sc. Božo Skoko, prof. dr. sc. Vedada Baraković i dr. sc. Đorđe Obradović, docent.

Dr. sc. Drago Martinović znanstveni suradnik i docent, zaposlenik je javne uprave. Od 2008. do 2016. godine u jedinici lokalne samouprave na mjestu savjetnika za odnose s javnošću, a od 2016. do danas u županijskoj upravi na mjestu rukovoditelja.

Prije 2008. godine zaposlenik u realnom sektoru. Aktivni sudionik Domovinskog rata. Autor tri knjige i većeg broja znanstvenih i stručnih radova i članaka iz područja odnosa s javnošću, novinarstva, online medija i lokalne samouprave, odnosno javne uprave, te sudionik brojnih znanstvenih i stručnih skupova u zemlji i inozemstvu. Oženjen je i otac troje djece.

TV Jabuka /HKD Napredak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PREPORUČENI ČLANCI