Thursday, June 13, 2024

Predstavljena knjiga i pjenušac „Znamen“ autorice dr. sc. Vesne Haluge

NaslovnaKnjiževnostKnjiževne vijestiPredstavljena knjiga i pjenušac „Znamen“ autorice dr. sc. Vesne Haluge

Predstavljanje knjige „Znamen na koži – tradicijska tetovaža žena Hrvatica katolkinja iz Bosne i Hercegovine“ te pjenušca „Znamen“ održano je u četvrtak, 1. lipnja 2023. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu. Uz autoricu dr. sc. Vesnu Haluga, o knjizi su govorili urednica Petra Somek, prof. i recenzent izv. prof. dr. sc. Nikša Sviličić.

Dr. sc. Damir Krešić, predsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu

Na početku predstavljanja prisutne je pozdravio dr. sc. Damir Krešić, predsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Žana Ćorić u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, a Marko Dominović u ime nakladnika.

Žana Ćorić, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH

Svaki narod, svaka kultura ima svoj ZNAMEN po kojemu ga poznajete i prepoznajete, a kultura tetoviranja (bocanja, sicanja, križićanja) žena Hrvatica, katolkinja iz Bosne i Hercegovine jedinstven je fenomen po kojemu hrvatska tradicijska kultura može i treba biti poznata i prepoznata u cijelom svijetu.

Knjiga „Znamen na koži tradicijska tetovaža žena Hrvatica, katolkinja iz Bosne i Hercegovine“, autorice dr. sc. Vesne Haluga, po prvi puta stručno i znanstveno obrađuje fenomen hrvatske tradicijske tetovaže te daje cjelovit prikaz nastanka fenomena, povijesni okvir i suvremeni kontekst pojavnosti tradicijskog tetoviranja.

Dr. sc. Vesne Haluga, autorica knjige

Riječ je o jedinstvenoj pojavnosti, nastaloj prije više od tisuću godina, a koja je najveći značaj imala u vrijeme osmanlijske okupacije Bosne i Hercegovine između 1463. i 1878. godine kada je tetovirani križ na čelu, prsima, rukama ili prstima, pored primarno zaštitne funkcije (sprječavanje odvođenja i silovanja od strane osmanskih osvajača), imao i identitetsko vjersko značenje pripadnosti hrvatskom narodu i katoličkoj crkvi.

Prvobitna zaštitna funkcija, oslobođenjem od Turaka, od zaštitne preko tradicijsko običajne prerasta u suvremenu identitetsko identifikacijsku formu, zadržavši pritom izvorni, jedinstveni dizajn. Motivi se najčešće sastoje od malih križeva koji su jednostavnog oblika ili ukrašeni.

Petra Somek, urednica knjige

Uz čvrst teorijski okvir, u knjizi je sveobuhvatno obrađen jedinstveni fenomen tradicijske tetovaže žena Hrvatica, katolkinja iz Bosne i Hercegovine u ono davno, teško vrijeme kada se trebalo domišljati kako ostati živ i svoj. Tetovaža je bila zaštitnički znak koji je i tada i uvijek imao značajnu ulogu, a i danas ima iznimno značenje u suvremenom komunikacijskom diskursu“, stoji u recenziji profesora emeritusa Stipe Botice.

„Knjiga je značajna i kao djelo kakvo u Hrvatskoj do sada nismo imali, kao vrijedan doprinos proučavanju gotovo nepoznatog dijela hrvatskog identiteta, te je veliki doprinos popularizaciji hrvatske tradicijske kulture u suvremenom svijetu. Dragocjeni su i slikovni prikazi samog fenomena, od postupka do motiva tetovaža u prošlosti i danas. Objavljivanje knjige „Znamen na koži – tradicijska tetovaža žena Hrvatica, katolkinja iz Bosne i Hercegovine“, uvelike će obogatiti opća i znanstvena znanja o hrvatskoj nematerijalnoj baštini, komunikaciji znakovima i simbolima te zasigurno pridonijeti promociji hrvatske tradicijske baštine i kulture općenito“, bile su riječi izv. prof. dr. sc. Nikše Sviličića koji je bio i mentor u ovom istraživačkom radu, tj. doktorskoj disertaciji Vesne Haluge.

Uz predstavljanje knjige „Znamen na koži – tradicijska tetovaža žena Hrvatica katolkinja iz Bosne i Hercegovine“ predstavljen je i ekskluzivni pjenušac „ZNAMEN“ extra brut, proizveden tradicionalnom metodom, rezultat je višegodišnjeg, predanog rada i ostaje nadati se kako će svi, pijući ga osjetiti puninu života, topline, snage, dobrote i ljubavi prema svome narodu, vjeri i domovini, teškoj ali slavnoj prošlosti koja istovremeno daje nadu za bolju i sretniju budućnost…

Pjenušac ZNAMEN je, uz knjigu svjedočanstvo otimanja od nestanka i zaborava ovog nedovoljno istraženog i nedovoljno poznatog dijela hrvatske tradicijske kulture.

Knjigu i pjenušac stvorile su žene – dr.sc. Vesna Haluga, autorica knjige i Mirjana Zelenika kreatorica pjenušca, te je ova „ženska priča“ i omaž svim divnim, hrabrim, snažnim ženama Hrvaticama katolkinjama koje sada negdje odozgo s osmjehom gledaju i s ponosom pokazuju svoje „išarane“ ruke, znajući da imaju suvremene nasljednice – jednako snažne, jednako divne, jednako hrabre žene kojima je križić na ruci poticaj i inspiracija za neke nove, borbe, pružanje nekog drugačijeg otpora i izgradnju ljepšeg i boljeg svijeta kojemu je temelj vjera, obitelj i ljubav prema svojemu narodu, poštujući pritom sve ono drugo i drugačije.

Mirjana Zelenika, kreatorica pjenušca ZNAMEN

Uz knjigu i pjenušac predstavljene su i privremene samoljepljive tetovaže s uzorcima koji su se koristili kod žena u Bosnii, a danas se mogu primijeniti kao zanimljiv modni detalj na koži. Kreatorice samoljepljivih tetovaža je dizajnerica Eve Balažin. Cijelu priču upotpunile su novogodišnje kuglice ručne izrade koje je u stilu tetovaža kreirala Petra Krhen i minjoni ukrašeni s detaljima tetovaža.

Folklorna skupina KOLO iz Zagreba

Na kraja službenog dijela programa, članovi Folklorne skupine Kolo iz Zagreba izveli su tri pjesme iz središnje dijela Bosne i Hercegovine: „Hvaljen Isus svekrvice moja“, „Vran planino“ i „Đuturica“, izvedenu na diplama, tradicionalnom instrumentu toga kraja.

Brojna publika uživala je svim osjetilima u snazi žene, u strasti prošlosti i u sreći sadašnjosti …  u jedinoj knjizi koja ima svoj pjenušac i pjenušcu koji ima svoju knjigu što je promociju učinilo jedinstvenom.

Predstavljanju su, između ostalih, nazočili dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak, Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, članica Središnje uprave HKD Napredak, Ivica Kovačević, član Središnje uprave HKD Napredak, doc. dr. sc. Ozana Ramljak, Sveučilište VERN i brojni drugi.

Predstavljanje knjige organizirali su Izdavačka kuća Dominović d. o. o. u čijoj je nakladi knjiga izišla, Hrvatsko kulturno društvo Napredak–Napretkov kulturni centar i OPG Izvor života iz Iloka koji su kreirali i proizveli pjenušac ZNAMEN.

Napretkov kulturni centar Zagreb/Središnja uprava HKD Napredak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PREPORUČENI ČLANCI