Wednesday, May 18, 2022

Otvorena “Uskrsna izložba” u Sarajevu u realizaciji “Napretkove” Udruge likovnih umjetnika

NaslovnaLikovna umjetnostLikovne vijestiOtvorena “Uskrsna izložba” u Sarajevu u realizaciji “Napretkove” Udruge likovnih umjetnika

Izvor: FENA

SARAJEVO, 11. travnja (FENA) – “Uskrsna izložba” slika otvorena je večeras u Sarajevu u galeriji samostana Sv. Ante na Bistriku.

Realizator je Udruga likovnih umjetnika Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”. Osim što je povod predstojeći Uskrs, ovaj događaj je upriličen i u okviru obilježavanja 120 godina od osnutka “Napretka”.

Predsjednica Hiba Mustafić rekla je da “Napretkovu” Udrugu likovnih umjetnika nije omela ni pandemija koronavirusa pretprošle godine, kada su vrijedni članovi realizirali pet izložbi, a 2021. godine deset.

Hiba Mustafić, predsjednica Udruge likovnih umjetnika

I večerašnja izložba, poput svake druge, stimulira umjetnika za daljnji rad, dodala je Mustafić te povodom teškog vremena u kojem se realizira, dodala da Bosanci i Hercegovci, nakon što su iskusili strahote rata, dobro znaju šta znači činiti ono što nas čini zadovoljnim.

Ivana Lukić, tajnica “Napretka” i moderatorica na otvorenju izložbe rekla je da se postavka sastoji od 47 radova 45 autora različitih likovnih izraza, motiva i tehnika.

Ivana Lukić, tajnik HKD Napredak i moderatorica izložbe

Uskrsna izložba je motivirana i 120. godišnjicom Društva koje je, po riječima Ivane Lukić, uvijek djelovalo u službi čovjeka.

“Napredak” planira ovu godišnjicu obilježiti i brojnim drugim sadržajima u aktualnoj godini, novim izložbama, glazbenim manifestacijama, predstavljanjem knjiga i drugim prigodnim aktivnostima, najavila je Lukić.

Hari Maslić, član “Napretka” kaže da je ta asocijacija za njega simbol Bosne i Hercegovine, zajedništva, a kroz umjetnost širi univerzalne vrijednosti koje su za to polje ljudskog djelovanja veoma bitne, i to u sadašnjim teškim vremenima kad se vrijednosti sve više gube.

Udruga “Napredak” je tim koji djeluje i u svrhu stalnog pokazivanja kontinuiteta bosanskohercegovačke umjetnosti, smatra Maslić.

Prof. dr. Franjo Topić, počasni predsjednik HKD Napredak

Franjo Topić, dugogodišnji predsjednik “Napretka” (od 1990. do 2019.), uz čestitke Udruzi likovnih umjetnika zbog njihovog nauma da povodom 120 godina Društva priredi ovaj događaj, za izložbu je kazao da ujedinjuje razne tehnike i ljude svih narodnosti koji se slažu ‘kao skladne boje’.

Izložbu je otvorio fra Mirko Majdanžić, gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici.

Fra Mirko Majdandžić

Gvardijanu crkve sv. Ante fra Stipanu Radiću čast je i zadovoljstvo što je upravo Mala galerija crkve Svetog Ante domaćin takve izložbe, a za tu suradnju ističe da traje već godinama.

Fra Stipan Radić

Uskrsna izložba “Napretkve” Udruge likovnih umjetnika već godinama ima značajno mjesto na kulturnoj karti glavnog grada Bosne i Hercegovine njegujući raznolikost i estetiku, kao i samosvojnost vrijednosti te žanrovskih i tematskih orijentacija, aspiracija i senzibiliteta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PREPORUČENI ČLANCI