Thursday, June 13, 2024

Otkrivena bista Vlatku Filipoviću, višestruko nagrađivanom redatelju i scenaristi

NaslovnaFilmFilmske vijestiOtkrivena bista Vlatku Filipoviću, višestruko nagrađivanom redatelju i scenaristi

Mostar, 16. listopada 2021 – Udruga Hrvatska uzdanica Mostar u subotu je na prigodnoj svečanosti u prostorijama Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru u subotu je uz nazočnost dijela obitelji i prijatelja, te predstavnika HAZU-a, HKD Napredak, Matice hrvatske Mostar, OO BiH i BHT-a otkrila bistu poznatom redatelju Vlatku Filipoviću koji je preminuo u svibnju 2019. godine.

Akademik Mladen Bevanda

Bistu je otkrio akademik Mladen Bevanda, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini. O život i djelu Vlatka Filipovića govorili su akademik Bevanda, Antonela Pehar Šimunović, urednica dokumentarno-suvremenog programa BHT-a, Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak i Martin Raguž u ime Udruge HUM, koja je ovaj vrijedan događaj i organizirala.

Marijan Kvesić, Josip Muselimović, Mladen Bevanda i Miroslav Landeka

Filipovića su nazvali i antropologom hercegovačkog čovjeka. Bio je jedan od začetnika sarajevske škole dokumentarnog filma. Snimio je 4 igrana te više od 40 dokumentarnih i kratkometražnih filmova.

Vlatko Filipović je bio aktivni član HKD Napredak, a bio je član Središnje uprave te je vodio Napretkovu Udrugu filmskih i kazališnih radnika i sva je autorska prava svojih filmova ostavio Napretku.

Malo poznato da je Filipovićev kao prvi redatelj s ovih prostora s filmom „Hopi-jan“ još 1968. godine ušao u stalnu postavu muzeja suvremene umjetnosti u New Yorku „MoMa“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PREPORUČENI ČLANCI