Wednesday, September 22, 2021

OBAVJEŠTENJE O PRODUŽETKU IZLOŽBE „OD GALERIJE DO MUZEJA“ U MSURS

NaslovnaLikovna umjetnostLikovne vijestiOBAVJEŠTENJE O PRODUŽETKU IZLOŽBE „OD GALERIJE DO MUZEJA“ U MSURS

Izložba „Od Galerije do Muzeja“ u MSURS produžena do 15. septembra 2021. godine.

S obzirom na to da se Muzej nalazi u fazi rekonstrukcije ali i činjenici da su se epidemiološke mjere mijenjale, publika nije imala priliku da ovu jubilarnu izložbu, priređenu povodom 50 godina od osnivanja institucije, pogleda u punom kapacitetu. Produžetak izložbe će pružiti mogućnost da se publika upozna sa bogatim istorijatom i djelovanjem institucije tokom prethodnih pet decenija kroz više temtskih cjelina od osnivanja do danas.
Riječ je o multimedijalnoj izložbi dokumentarnog karaktera koju čini izbor iz bogate i raznovrsne muzejske dokumentacije prikupljane tokom ovog perioda (fotografije, novinski članci, plakati, video materijal i publikacije) kao i selekcija djela iz muzejske kolekcije. Izložba je nastala kao rezultat višemjesečnog obimnog rada na digitalizaciji muzejske dokumentacije i zajednički je projekat svih odjeljenja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Koncipirana je sa željom da se predstavi razvoj institucije, koja je od gradske Umjetničke galerije postala republički Muzej savremene umjetnosti sa jasno izgrađenom vizijom svog budućeg djelovanja.
Predužetak ove izložbe je upriličen i zbog želje da se tokom njenog trajanja priredi niz aktivnosti kojima će se posebno naglasiti ovaj značajan jubilej:
– Obilježavanje Međunarodnog dana i Noći muzeja koji će se održati 18. maja 2021. godine na zajedničku temu „Budućnost muzeja: oporavak muzeja i novo osmišljavanje“. Sa fokusom na još jedan jubilej u ovoj godini – 130 godina od podizanja zdanja Stare austrougraske željezničke stanice u Banjaluci u kojoj se MSURS nalazi.
– U godini jubileja u saradnji sa Poštama Srpske biće predstavljena i jedinstvena poštanska marka povodom našeg pedesetogodišnjeg jubileja a čija će promocija biti upriličena u okviru trajanja ove izložbe.
– Produžetak ove izložbe pratiće i niz aktivnosti upriličenih za naše najmlađe sugrađane kao i stručna vođenja za širu javnost koja će biti blagovremeno najavljena.
Takođe vas obavještavamo da se u ovom periodu u MSURS i dalje odvijaju radovi na rekonstrukciji zgrade te da pojedini segmenti postavke u nekim periodima mogu biti zatvoreni.

Izvor: Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PREPORUČENI ČLANCI