Thursday, June 13, 2024

NTK: Večeras predstavljanje monografije „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“

NaslovnaKnjiževnostNTK: Večeras predstavljanje monografije „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“

Večeras, u srijedu29. ožujka 2023. s početkom u 19 sati u Galeriji kraljice katarine Kosača u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače bit će upriličeno predstavljanje monografije „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“ autora Miroslava Landeke, predsjednika HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i dopredsjednika Središnje uprave HKD Napredak u Sarajevu.

Naslovnica monografije „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“

Monografija je prije svega priča o radu HKD-a Napredak Glavne podružnice Mostar koja se korak po korak prometnula u jednu od najaktivnijih podružnica u velikoj Napretkovoj obitelji, a u Mostaru je danas prepoznatljiva po Napretkovom tjednu kultureNapretkovom triju Senso te brojnim drugim kulturnim sadržajima i projektima koje organizira i stvara.

Predgovor za monografiju napisala je prof. dr. Vanda Babić – Galić, posebna savjetnica u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske, dok je pogovor na knjizi napisao Danijel Vidović, ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Grafičko oblikovanje uradio je akademski slikar Željko Koren, član Uprave HKD-a Napredak Glavna podružnica Mostar, lekturu i korekturu Renata Jukanović, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji Mostar., a tisak Suton print -Široki Brijeg.

Monografija sadrži oko 300 stranica novinskih tekstova s popratnim fotografijama i zanimljivim sadržajima koji se tiču organiziranih promocija, tečajeva, tribina, raznih izložbi, koncerata i drugih kulturnih programa.

Miroslav Landeka, autor monografije

Monografije će uz autora predstaviti Napretkovci dr. Anto Ivić, dr. Marko Romić, Danijel Vidović i Josip Križanović, a u glazbenom dijelu nastupit će Napretkov trio Senso, kojeg danas čine Monija Jarak Mikulić, Elina Gvozdić i Marijana Pavlović.

 – Namjerno ne nabrajam sve što su Napretkovci od 2018. do 2022. donijeli u Mostar ili iz Mostara pokazali svijetu. To ćete sami pronaći u brižljivo ispisanoj monografiji koja može biti podsjetnik, no puno je više od toga. Ona je stećak, i bokeljski kamen, ruža iz Busovače i svekoliko blago hrvatsko koje se uvezalo u knjigu kako bi svakome pokazalo i dokazalo da se može ako se čistim srcem želi u malo vremena izgraditi novi most na temeljima koji nas čine ljudima. Kršćanskim temeljima koji su uključivi, hrvatskom identitetu koji je autohton i snažan kako u osobnom pečatu tako i u uvažavanju drugih i drukčijih koji su dio kulture grada na Neretvi.

Iskreno, uvijek s ponosom ističem i cijenim rad mostarskog Napretka jer je on primjer kako se u nevremenu može stvoriti vrijeme dobra, vrijeme mira, vrijeme molitve i nade da ono sutra pobjegne od onog jučer kako bi naša djeca svoja svitanja započinjala glazbom i suzvučjima ljubavi. Dok je ovoga Društva sigurna sam u nova mostarska jutra, uostalom sve piše u ovoj vrijednoj monografiji koju treba svatko od nas pročitati, ne da bi zbrajao događanja, nego da bi spoznao kako se kulturom grade i mostovi i ljudi! – napisala je,  između ostalog, u predgovoru prof.dr. Vanda Babić Galić.

 HKD Napredak Glavna podružnica Mostar

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PREPORUČENI ČLANCI