Tuesday, July 5, 2022

Jubilarno 1000. izdanje “Hrvatske riječi”

NaslovnaKnjiževnostKnjiževne vijestiJubilarno 1000. izdanje "Hrvatske riječi"

Na kioscima je novi, tisućiti broj Hrvatske riječi, informativno-političkog tjednika koji prati sve događaje važne za Hrvate u Srbiji. Bili su “svjedoci političkih, društvenih i gospodarskih promjena”, pratili su početak obrazovanja na hrvatskom jeziku, ostvarivanje prava na službenu uporabu jezika, rad kulturnih udruga i političko djelovanje. 

Kako naglašavaju u uredništvu, “iza ovih 1.000 brojeva ostala je kronika rada, razvoja i problema naše manjinske zajednice, ali i općih političkih i društvenih prilika.” 

Dva desetljeća rada

Prije 20 godina, točnije 8. svibnja 2002. godine, osnovana je Novinsko-izdavačka ustanova Hrvatska riječ. Odluku o osnutku donijela je Skupština AP Vojvodine i time su i Hrvati kao nova nacionalna manjina u Srbiji dobili pravo na informiranje na svom materinskom jeziku. To pravo proizišlo je iz Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina tadašnje Savezne Republike Jugoslavije koji je usvojen koncem veljače 2002. godine. Dvojbi oko imena novinsko-izdavačke ustanove i tjednika nije bilo. Dobili su ime, najprije po dnevniku, a kasnije tjedniku koji je izlazio u Subotici od 1945. do 1956. godine. Prvi broj Hrvatske riječi pred čitateljima je bio 31. siječnja 2003. godine, gotovo devet mjeseci od osnutka ustanove. Do 2004. godine osnivač NIU Hrvatska riječ bila AP Vojvodina, a 2004. godine Skupština AP Vojvodine donijela je odluku o prijenosu osnivačkih prava nad manjinskim medijima na nacionalna vijeća, pa je od te godine osnivač NIU Hrvatska riječ Hrvatsko nacionalno vijeće.

Poticaj za još angažiraniji rad

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, na čelu s predsjednikom Tomislavom Žigmanovom, uputio je čestitku u povodu velike obljetnice. 

“Povijesna je uloga našeg tjednika velika kako u informativnom području tako i povijesnom, jer bilježi sve događaje, zbivanja i procese Hrvata u Vojvodini i Republici Srbiji. “Hrvatska riječ” je postala najveći rudnik informacija o hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji. Tim prije je uspjeh veći trajati gotovo cijela dva desetljeća u ne uvijek povoljnim okolnostima, u čemu vidimo i hrabrost i želju za očuvanjem samobitnosti i postojanja hrvatske zajednice na ovim prostorima”, poručuju u Savezu, sa željom da se njihovim informativnim sadržajima koristi što veći broj čitatelja. 

HRT – Glas Hrvatske

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PREPORUČENI ČLANCI