Friday, April 12, 2024

Danas se navršava 106. godina od rođenja Maka Dizdara

NaslovnaDruštvoNa današnji danDanas se navršava 106. godina od rođenja Maka Dizdara

Mehmedalija Mak Dizdar je bosanskohercegovački i hrvatski pjesnik. Njegovo pjesništvo objedinjuje utjecaje iz bosanske kršćanske kulture, islamske mistike i kulturnih ostataka srednjovjekovne Bosne, a posebno njenih kamenih nadgrobnih spomenika – stećaka.

Rođen u Stocu kada je BiH bila u sastavu Austro-Ugarske.  Mak Dizdar razvit će se u najznačajnijeg pjesnika druge polovine 20. stoljeća, a njegova pjesnička knjiga “Kameni spavač” ključno je mjesto suvremene domaće književnosti, jer je njenim objavljivanjem 1966. ta književnost ozbiljno i hrabro krenula gaziti prema modernim poetskim uzusima. Najbolji je primjer poema “Modra rijeka”, istinsko remek-djelo koje je okrunilo Dizdarev pjesnički put. Poetsku zbirku “Modra rijeka” s istoimenom pjesmom, europska kritika apostrofirala je kao europsku pjesmu. Na stihove Modre rijeke Indexi su 1978. godine napisali glazbu, a prije njih je to uradio i Arsen Dedić.

Profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod prilikom obilježavanja 100-te kazao je kako je djelo Maka Dizdara odavno prešlo granice književnog stvaranja.

“Mak Dizdar nije samo pjesnik, nije samo pisac, nije samo književni bard. Dizdarevo djelo je odavno prešlo granice književnog stvaranja i postalo vrijednost ne samo naše književnosti već naše ukupne kulture. Dakle, ne samo naša temeljna književna već i jedna od naših fundamentalnih kulturalnih i društvenih činjenica. To je posebno slučaj s Kamenim spavačem“, kazao je Kodrić.

Mak Dizdar 1956. godine pada u nemilost vlasti zbog izbora romana “Bihorci” kao najboljeg, autora Ćamila Sijarića, kada gubi posao i ukida se “Narodna prosvjeta” u kojoj je bio urednik.

Umro je 1971. godine u Sarajevu kao urednik časopisa “Život”, a dobitnik je brojnih književnih nagrada i priznanja. Pjesnik Mak Dizdar bio je član Društva hrvatskih književnika (DHK), najstarije hrvatske udruga književnika osnovane 1900. godine.

Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak

MODRA RIJEKA

Nitko ne zna gdje je ona
Malo znamo al je znano
Iza gore iza dola
Iza sedam iza osam
I još huđe i još luđe
Preko gorkih preko mornih
Preko gloga preko drače
Preko žege preko stege
Preko slutnje preko sumnje
Iza devet iza deset
Tamo dolje ispod zemlje
I onamo ispod neba
I još dublje i još jače
Iza šutnje iza tmače
Gdje pijetlovi ne pjevaju
Gdje se ne zna za glas roga
I još huđe i još luđe
Iza uma iza boga
Ima jedna modra rijeka
Široka je duboka je
Sto godina široka je
Tisuć ljeta duboka jest
O duljini i ne sanjaj
Tma i tmuša neprebolna
Ima jedna modra rijeka
Ima jedna modra rijeka
Valja nama preko rijeke

HKD Napredak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PREPORUČENI ČLANCI